December 18, 2020 3 min read

Hur uppstår akne och vilka sorter finns det?

Innan ett problem ska lösas så är det klokt att bekanta sig med orsakerna till problemet. På så sätt undviker man att inte bara lösa symptomen och förhindrar att samma problem kommer tillbaka i framtiden. Detta gäller även när du ska ta tag i din akne - att åtgärda grundorsaken är nyckeln till att skapa långsiktigt välmående för huden. Så, vad är akne och var kommer det ifrån? Förhoppningsvis så kommer den här kunskapen ta dig ett steg närmare att uppnå din drömhy.

De fyra orsakerna till akne

Stora mängder forskning pekar samstämmigt på fyra faktorer som orsakar akne. Dessa är:

  • Överproduktion av talg
  • Överdriven keratinisering av hudcellerna
  • Huden tas över av bakterien Propionibacterium acnes
  • Inflammatoriskt tillstånd

Alla dessa fyra orsaker bidrar tillsammans till att akne uppstår. Så här ser processen ut. Det börjar med överdriven talgproduktion, som kan bero på olika orsaker t ex hormonell obalans. Efter det så stimuleras keratiniseringen av hudcellerna, vilket gör att huden får svårare att göra sig av med döda hudceller. De döda hudcellerna ackumuleras på huden och skapar en perfekt miljö för vissa arter av bakterier. På så sätt får stammar av Propionibacterium acne möjlighet att sprida sig och utsöndra fria fettsyror som irriterar huden och orsakar inflammationer. Här sluts cirkeln och processen återskapar sig själv.

 

Kvinna med akne och smink

Olika former av akne

Även om orsakerna är de samma så finns det olika former av akne och de kan se helt olika ut och vara olika intensiva. Låt oss kolla närmare på och jämföra olika sorters akneutslag.

Vita och svarta pormaskar

Svarta och vita pormaskar står tillsammans i det här stycket eftersom de båda är ett direkt resultat av att talg, keratin och melanin samlas i porerna. Den enda skillnaden mellan dem är att i svarta pormaskar så är innehållet exponerat för luften. Syre från luften oxiderar innehållet i porerna och får utslaget att se svart ut. Vita pormaskar är skyddade från luft och oxiderar inte. De är därmed svårare att se med blotta ögat, ofta syns de bara om du sträcker ut huden med fingrarna.

Papler

Papler uppstår ofta tillsammans med vita och svarta pormaskar men i motsats till dem så är papler en inflammatoriskt utslagstyp. En papel är det dermatologiska namnet på en fast, hård upphöjning i huden som är mindre än 0,5 cm i diameter. Den kan vara i samma färg som din hud eller lätt rödfärgad. Till skillnad från en pustel så innehåller den inget var och har inget markerat centrum.

Pustler

En pustel är den klassiska finnen. Det är dessa utslag som antagligen dyker upp när du tänker på akne. Pustler är ett utstående utslag med ett varfyllt center och en rödaktig bas som utsöndrar var om du klämmer på den. Som du antagligen listat ut så är det ett inflammatoriskt utslag eftersom var är en restprodukt av en kamp mellan immunsystemet och bakterier.

Noduli och cystor

Noduli och cystor är de mest allvarliga formerna av akne. De finns i hudlager längre ner i huden och kräver en mer genomgående behandling. Dermatologiskt så är en nodulus mindre än 1 cm och en cysta mindre än 2 cm i diameter. Eftersom de har rötter i djupare hudlager så ge de ofta ärr efter att de har läkt.Also in Hudvård EDU

Vilken är den optimala hudvårdsrutinen på vintern?
Vilken är den optimala hudvårdsrutinen på vintern?

December 04, 2020 2 min read

Skonsam rengöring, välgjorda sheet masks samt korrekt sammansatta serum och krämer är optimala att inkludera i din hudvårdsrutin. Sen kan du trotsa den kalla, hårda vintern med självförtroende! Har du en kall, hård vinter framför dig så vill vi ge dig verktygen för att hålla din hud återfuktad, välnärd och hälsosam.
Read More
Hudvårdsrutin för män på vintern
Hudvårdsrutin för män på vintern

November 30, 2020 4 min read

På vintern blir huden ofta torr, irriterad och kliar. Det kan kännas som att det inte finns något sätt att bli av med de här problemen. Det gäller även för män. Ibland särskilt för män, eftersom det ofta förutsätts att män inte håller på med hudvård.

Vi på Fletna kan tala om för dig att för både män och kvinnor så är hud fortfarande hud. Men vi förstår. Och vi finns här för att hjälpa dig, mannen som inte håller på med hudvård, att hitta en optimal, okomplicerad hudvårdsrutin så att din hy inte torkar ut i vinter.

Read More
Så håller du din hud fräsch och hälsosam i vinter
Så håller du din hud fräsch och hälsosam i vinter

November 24, 2020 2 min read

Vintern är inte bara en mörk och kall tid att ta sig igenom, den är också skadlig för vår hud. Den råa vinterluften kan få huden att kännas irriterad och extra känslig. Kalla temperaturer får i övrigt välmående hud att se torr ut och kan även bidra till hudens åldrande om vi inte tar hand om den.
Read More